Vakantiehuizen op de Waddeneilanden

De leukste vakantiehuizen voor jou uitgezocht!

Veelgestelde vragen over de Waddeneilanden


Waarom op vakantie naar de Waddeneilanden?

Je gaat op vakantie naar de Waddeneilanden voor de rust, de mooie zandstranden, de schone lucht en de unieke natuur. Het is dus een fijne bestemming voor zowel natuurliefhebbers als voor mensen die houden van een strandvakantie. Op de eilanden kun je fantastisch wandelen en fietsen. Je gaat zeker genieten van de mooie vergezichten en het fraaie duinlandschap. Op de Waddeneilanden adem je nog schone lucht in en het is er heerlijk rustig. Overweeg ook eens om in het voor- of najaar op vakantie te gaan naar de Wadden. Het is er dan nog rustiger zodat je maximaal kunt genieten van de schitterende natuur. Op de verschillende eilanden zijn prachtige vakantiehuizen te huur.


Wat is het kleinste Waddeneiland?

Het kleinste bewoonde Waddeneiland is Vlieland. Het eiland is 36 vierkante kilometer groot en er wonen slechts 1.291 mensen. Je gaat op vakantie naar Vlieland vanwege de mooie natuur, de rust en de goede wandel- en fietsmogelijkheden.


Wat is het grootste Waddeneiland?

Het grootste Waddeneiland van Nederland is Texel. Het Waddeneiland heeft een oppervlakte van 162 vierkante kilometer. Texel is 24 kilometer lang en op het breedste gedeelte ongeveer 9 kilometer breed. Op het eiland wonen 13.814 (2024) mensen. Wist je dat Texel het grootste is van alle Waddeneilanden? Dus ook van de Duitse en Deense eilanden.


Welk Waddeneiland heeft de minste inwoners?

Het eiland met de minste inwoners is Schiermonnikoog. Op dit fraaie Waddeneiland wonen slechts 971 mensen (2024). Overigens is Schiermonnikoog niet het kleinste eiland want dat is Vlieland.

Wat is het populairste Waddenland?

Op Texel komen jaarlijks de meeste toeristen. Het is vanaf Den Helder ook maar 20 minuten varen naar het grootste Waddeneiland van Nederland. Texel is gezegend met prachtige zandstranden en een zeer fraaie natuur zoals het Nationaal Park Duinen van Texel. Op het eiland zijn tevens zeer goede uitgaansmogelijkenheden bijvoorbeeld in de dorpen: De Koog en Den Burg. Het is dus een fantastische vakantiebestemming waar veel te doen is.


Wat is het mooiste Waddeneiland?

Het mooiste Waddeneiland is wat ons betreft Vlieland. Vlieland is zo mooi qua natuur. Dit eiland moet je echt met eigen ogen gezien hebben. Het is naar Vlieland ook het verste varen in vergelijking met de andere Waddeneilanden. Natuurlijk zijn de andere Waddeneilanden ook prachtig en heeft het met persoonlijke voorkeur te maken. Schiermonnikoog is bijvoorbeeld in 2006 uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland.


Zijn er op de Waddeneilanden mooie vakantiehuizen te huur?

Op alle Waddeneiland zijn prachtig gelegen vakantiewoningen te huur. Het aanbod verschilt wel per Waddeneiland. Op de grotere eilanden zoals Texel, Terschelling en Ameland heb je veel meer keuze dan op Vlieland en Schiermonnikoog. Een aantal vakantiehuizen zijn zeer luxe en hebben bijvoorbeeld een sauna, bubbelbad en sommige zelfs een zwembad.


Hoe is het weer op de Waddeneilanden?

Het weer op de eilanden is in het voorjaar en zomer vaak een stuk beter dan op het vaste land. De zon schijnt dan vaker en langer en het regent er iets minder. In het najaar en in de winter is het weer juist wat minder gunstig. De kans op sneeuw en ijzel is dan wat groter en het regent dan gemiddeld net iets meer.


Uit hoeveel eilanden bestaan de Nederlandse Waddeneilanden?

De Nederlandse Waddeneilanden bestaan uit de vijf bewoonde eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermoonikoog. Naast de bewoonde eilanden zijn er ook nog twaalf onbewoonde eilanden. De onbewoonde eilanden en zandplaten zijn: Griend, Noorderhaaks, Zuiderhaaks, Rif, Engelsmanplaat, Zuiderduin, Balg, Simonszand, Rottumerplaat, Richel, Razende Bol en Rottumeroog.


Hoe bereik je de Waddeneilanden?

De Waddeneilanden zijn te bereiken met een veerboot. Texel en Ameland zijn ook met een vliegtuig te bereiken en soms is het zelfs mogelijk om te wadlopen naar bijvoorbeeld Ameland. De wadlooptocht naar Ameland start in Howard en duurt ongeveer 4,5 uur en de afstand is ongeveer tien kilometer. Het spreekt voor zich dat dit een fantastische wandeltocht is.


Wat zijn de leukste activiteiten op de Waddeneilanden?

De leukste activiteiten op de Wadden zijn onder andere: wandelen, fietsen, vogels kijken, zeilen en kitesurfen. Ben je op vakantie op Vlieland dan mag een bezoek aan de strandvlakte De Vliehors zeker niet ontbreken. Ga je naar Texel dan kunnen we een bezoek aan het natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare van harte aanbevelen. Op Terschelling moet je echt een wandeling gaan maken in het Natuurreservaat de Boschplaat. Het is daar zo mooi!


Wat was het eerste Waddeneiland?

Het eerste Waddeneiland was Callantsoog ('t Oghe) en Huisduinen het tweede. Callantsoog is heden te dage een populaire kustplaats en is geen eiland meer.